Selecteer een pagina

Halve wereldbevolking heeft binnenkort bril nodig?

Door:
23/02/16 – 12u29  Bron: The Guardian; Opthalmology
© thinkstock.

Tegen 2050 is de helft van de wereldbevolking bijziend, zeggen wetenschappers. En daarvoor zijn beeldschermen verantwoordelijk. Omdat we minder tijd buiten doorbrengen en veel meer tijd voor een scherm spenderen, hebben over dertig jaar 4,8 miljard mensen een bril nodig.

n 2010 liep nog 28,3 procent van de wereldbevolking met een bril rond en vandaag is dat al 34 procent. Maar tegen 2050 stijgt dat percentage mogelijk naar 49,8 procent, bijna een verdubbeling tegenover 2010. Dat staat te lezen in een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschapstijdschrijft Opthalmology.

Volgens de studie ligt onze nieuwe levensstijl aan de basis van die verandering. De tijd die we buiten spenderen, neemt af en we staren steeds meer naar schermen. Vooral landen met hoge inkomens lopen meer risico op bijziendheid, omdat mensen er meer tijd voor de televisie, laptop of telefoon spenderen.

De nieuwe studie spreekt een ander onderzoek van de Ohio State University tegen, dat in twintig jaar 4.500 kinderen onderzocht en geen verband vond tussen schermen en oogkwaliteit. Beide studies zijn het wel eens over de correlatie tussen bijziendheid en de tijd die mensen binnen spenderen. De reden hiervoor is niet duidelijk.