Enkele veelvoorkomende oogaandoeningen

Gepubliceerd op 9 januari 2023 om 16:50

Leeftijdsgebonden macula-degeneratie (LMD)

Bij macula-degeneratie werkt het deel van het oog dat verantwoordelijk is voor de waarneming van het centrale gedeelte van het gezichtsveld - wat je ziet als je recht vooruitkijkt - niet meer zo goed als voordien. Het centrale gedeelte van het gezichtsveld wordt wazig waargenomen terwijl het perifere zicht intact blijft. Deze aandoening komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 50.

 

Bindvliesontsteking

Als je rode, jeukerige ogen hebt, soms met een kleverig laagje op de oogwimpers, heb je mogelijk last van bindvliesontsteking. Meestal gaat dat na enkele weken vanzelf over. Houdt het toch aan, raadpleeg dan een arts.

 

Glaucoom

Deze oogaandoening ontwikkelt zich als het vocht in de oogbol niet goed wordt afgevoerd en de spanning in de oogbol toeneemt. Daardoor kunnen de gezichtszenuw (die signalen van het oog naar de hersenen doorgeeft) en de zenuwvezels van het netvlies (het lichtgevoelige zenuwweefsel achterin aan de binnenzijde van het oog) beschadigd raken. Dit kan leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen. Glaucoom kan erfelijk zijn of samenhangen met andere risicofactoren als migraine, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid. Als glaucoom in een vroeg stadium behandeld wordt, kan de progressie van de ziekte met medicatie, een laserbehandeling of een operatie vertraagd of gestopt worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.